Tarta z gruszkami podana z winem Cabernet Sauvignon


Wyjątkową tartę połączyliśmy z nieoczywistym czerwonym winem Cabernet Sauvignon w wersji białej bo tak jak lubimy nieoczywiste smaki tak samo lubimy nieoczywiste, naturalne i mocno niefiltrowane wino. 

Białe Cabernet Sauvignon to lśniący, morelowy kolor oraz gęste, wolne łzy spływające po kieliszku. Skupiając się na zapachu wyczujecie mak, siano nuty korzenne i pieprz. 

Te aromaty i smak białego wina Cabernet Sauvignon połączyliśmy z tartą z gruszką i orzechami włoskimi. To świetna kolacja lub deser o lekko słodkim smaku.

Jak przygotować ciasto na tartę z gruszkami?

250 gram mąki wymieszaj z 2 szczyptami soli i 120-150 gramami masła pokrojonego na kawałki i 1 jajkiem. Wyrobione ciasto uformuj w kulkę i odłóż do lodówki na 30 min. Następnie rozwałkuj je na kształt koła nieco większego od Twojej blaszki (proponujemy około 30cm średnicy).

Jeżeli nie masz czasu na zrobienie ciasta skorzystaj z gotowego dostępnego w sklepach.

Pozostałe składniki na tarte jakich potrzebujesz to:

- 200 gram gorgonzoli lub sera z niebieską pleśnią
- 2 -3 gruszki konferencja
- 20-30 gram orzechów włoskich
- 5-6 listków świeżej bazylii
- 80-100 gram tartej mozzarelli
- 2-3 łyżeczki miodu 

Przygotowanie tarty:

1.    rozwałkowanym ciastem wyłóż blaszkę, część ciasta wychodzącą poza blachę na razie pozostaw nienaruszoną

2.    na całej powierzchni tarty rozprowadź ser mozarella a miejscami nałóż ser pleśniowy 

3.    połówki plastrów gruszki rozłóż na tarcie, posyp rozdrobnionymi orzechami włoskimi i listkami bazylii

4.    zawiń brzegi tarty do góry i gotowe

5.    wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st i piecz około 25-35 minut. 

6.    tartę po upieczeniu polej miodem 

Gotowe!