Tarta z gruszkami podana z winem Cabernet Sauvignon
Wyjątkową tartę połączyliśmy z nieoczywistym czerwonym winem Cabernet Sauvignon w wersji białej bo tak jak lubimy nieoczywiste smaki tak samo lubimy nieoczywiste, naturalne i mocno niefiltrowane wino.
Białe Cabernet Sauvignon to lśniący, morelowy kolor oraz gęste, wolne łzy spływające po kieliszku. Skupiając się na zapachu wyczujecie mak, siano nuty korzenne i pieprz.
Te aromaty i smak białego wina Cabernet Sauvignon połączyliśmy z tartą z gruszką i orzechami włoskimi. To świetna kolacja lub deser o lekko słodkim smaku.
Jak przygotować ciasto na tartę z gruszkami?
250 gram mąki wymieszaj z 2 szczyptami soli i 120-150 gramami masła pokrojonego na kawałki i 1 jajkiem. Wyrobione ciasto uformuj w kulkę i odłóż do lodówki na 30 min. Następnie rozwałkuj je na kształt koła nieco większego od Twojej blaszki (proponujemy około 30cm średnicy).
Jeżeli nie masz czasu na zrobienie ciasta skorzystaj z gotowego dostępnego w sklepach.
Pozostałe składniki na tarte jakich potrzebujesz to:
- 200 gram gorgonzoli lub sera z niebieską pleśnią
- 2 -3 gruszki konferencja
- 20-30 gram orzechów włoskich
- 5-6 listków świeżej bazylii
- 80-100 gram tartej mozzarelli
- 2-3 łyżeczki miodu
Przygotowanie tarty:
1. rozwałkowanym ciastem wyłóż blaszkę, część ciasta wychodzącą poza blachę na razie pozostaw nienaruszoną
2. na całej powierzchni tarty rozprowadź ser mozarella a miejscami nałóż ser pleśniowy
3. połówki plastrów gruszki rozłóż na tarcie, posyp rozdrobnionymi orzechami włoskimi i listkami bazylii
4. zawiń brzegi tarty do góry i gotowe
5. wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st i piecz około 25-35 minut.
6. tartę po upieczeniu polej miodem
Gotowe!
Skomentuj