Kolacja z polskim winem - Pinot Noir


Wybór odpowiedniego wina do kolacji nie zawsze jest taki oczywisty dlatego przygotowaliśmy dla Was przepis idealnie komponujący się z naszym Pinot Noir.

Pinot Noir 2021 to czerwone wino, które dojrzewało 6 miesięcy w beczce z dębu francuskiego. Wyczujecie subtelnie zaakceptowaną beczkę i szeroki wachlarz aromatów czerwonych owoców pestkowych takich jak wiśnia i czereśnia. Kieliszek wypełni także aromat dżemu truskawkowego i owoców leśnych a delikatny finisz zakończy wanilia. 

Lubimy aromatyczne potrawy. Często gotujemy w domu i testujemy wyjątkowe połączenia smaków z naturalnym winem. I właśnie tymi pysznymi eksperymentami będziemy się z Wami dzielić na tym blogu. Zaczniemy od przepisu, który odkryliśmy ostatniej zimy. 

Pieczone pieczarki na karmelizowanej czerwonej cebuli z masłem ziołowym.

 To bardzo prosty i szybki przepis na przekąskę do czerwonego, naturalnego wina. 

Czego potrzebujesz?

- kilka sztuk świeżych pieczarek 
- dużą czerwoną cebulę
- pół kostki masła
- pęczek świeżej pietruszki
- sól
- cukier 
- olej rzepakowy lub oliwa
- tymianek

Przygotowanie:

1.    Miękkie masło zblenduj z połową pęczka natki pietruszki, szczyptą soli i pieprzu a następnie wstaw je do lodówki

2.    Blachę wyłóż papierem do pieczenia

3.    Cebulę pokrój w grube plastry około 0,5 cm, wyłóż na blachę w sporych odstępach, skrop oliwą i posyp solą, cukrem i tymiankiem

4.    Na każdy plaster cebuli połóż pieczarkę i ponownie skrop oliwą i dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem

5.    Tak przygotowane pieczarki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200st i piecz około 30min.

6.    Po wyciągnięciu pieczarek z piekarnika na każdą nałóż odrobinę ziołowego masła i posyp posiekaną pietruszką

Gotowe!