Kolacja z polskim winem - Pinot Noir
Wybór odpowiedniego wina do kolacji nie zawsze jest taki oczywisty dlatego przygotowaliśmy dla Was przepis idealnie komponujący się z naszym Pinot Noir.
Pinot Noir 2021 to czerwone wino, które dojrzewało 6 miesięcy w beczce z dębu francuskiego. Wyczujecie subtelnie zaakceptowaną beczkę i szeroki wachlarz aromatów czerwonych owoców pestkowych takich jak wiśnia i czereśnia. Kieliszek wypełni także aromat dżemu truskawkowego i owoców leśnych a delikatny finisz zakończy wanilia.
Lubimy aromatyczne potrawy. Często gotujemy w domu i testujemy wyjątkowe połączenia smaków z naturalnym winem. I właśnie tymi pysznymi eksperymentami będziemy się z Wami dzielić na tym blogu. Zaczniemy od przepisu, który odkryliśmy ostatniej zimy.
Pieczone pieczarki na karmelizowanej czerwonej cebuli z masłem ziołowym.
To bardzo prosty i szybki przepis na przekąskę do czerwonego, naturalnego wina.
Czego potrzebujesz?
- kilka sztuk świeżych pieczarek
- dużą czerwoną cebulę
- pół kostki masła
- pęczek świeżej pietruszki
- sól
- cukier
- olej rzepakowy lub oliwa
- tymianek
Przygotowanie:
1. Miękkie masło zblenduj z połową pęczka natki pietruszki, szczyptą soli i pieprzu a następnie wstaw je do lodówki
2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia
3. Cebulę pokrój w grube plastry około 0,5 cm, wyłóż na blachę w sporych odstępach, skrop oliwą i posyp solą, cukrem i tymiankiem
4. Na każdy plaster cebuli połóż pieczarkę i ponownie skrop oliwą i dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem
5. Tak przygotowane pieczarki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200st i piecz około 30min.
6. Po wyciągnięciu pieczarek z piekarnika na każdą nałóż odrobinę ziołowego masła i posyp posiekaną pietruszką
Gotowe!
Skomentuj